חיה קרפל סיפור חייה

(מספר: רוני קרפל)

חיה קרפל

עץ החיים של חיה קרפל

אמי חיה נולדה בוורשה, פולין ב22 באוקטובר 1921 ליצחק אליעזר וחנה בורנשטיין. בפולין המשפחה היתה מבחינה כלכלית במעמד הביניים. ליצחק היה עסק מצליח של קבלנות (אין פרטים מדיוקים) בשותפות עם אחיו. הם חיו יפה בפולין. אחרי מלחמת העולם הראשונה המצב הכלכלי בפולין התדרדר ,ההתקפות נגד יהודים התגברו והתחיל גל עליה לישראל. ב1925 הבריטים ששלטו בארץ והיגבילו את העלייה, אבל מי שהיה יכול להראות שהיה בעל אמצעים (1000 לירות סטרלינג) קיבל תעודת עליה (certificate) ללא מכסה. יצחק מכר את נכסיו, אפילו את פמוטי השבת, והמיר אותם למטבעות זהב (חלקן נשמרות עד היום), וכך הביא את המשפחה לארץ ישראליצחק, חנה, טוביה האח הגדול, ציפורה בת 8, חיה בת 31/2 ודוד בן שנתיים.

הם נסעו לטורקיה ומשם באונית נוסעים לנמל יפו. לישראל לא היה נמל עמוק מספיק לקבל אונית, ולכן הם ירדו מהאוניה לסירה קטנה שהביע אותם למזח בנמל. מיפו הם עברו לדוד שגר בפתח תקווה, ואחרי שלושה חודשים, כשיצחק לא הצליח למצא עבודה בפתח תקווה הם עברו לחיפה. בחיפה השלטונות הבריטיים התחילו לבנות נמל גדול. יצחק קנה עגלה עם סוס ועסק בהובלות. בין היתר הוביל סלעים ששימשו לבניית שובר הגלים של נמל חיפה. העבודות נמשכו מ1927 עד 1933. יצחק גם עסק בהובלת חומרי בניה ששימשו לבניית בתים על הר הכרמל. בחיפה המשפחה שכרה חדר בשכונה עברית שנקראה בערביתארד אל יהודובעבריתאדמת היהודים,. הבית היה מסדרון גדול ושמונה חדרים. המטבח היה משותף לכל הדיירים והיה סדר יום למי יש זכות להשתמש במטבח. המקרר היה בעצם קופסת קרח, ולכל משפחה היה אזור לאחסן את מצרכיהם. היה שולחן במסדרון ובישלו עלפרימוסשפעל על נפט.

היא עלתה לארץ ישראל עם משפחתה כשהיה בת 3 וגדלה בחיפה. לחנה ויצחק היו 4 ילדיםטוביה וציפור היו יותר מבוגרים מחיה ודוד היה האח הקטן. אביה יצחק קנה עגלה עם סוס ועסק בהובלות. בין היתר הוביל סלעים ששימשו לבניית שובר הגלים של נמל חיפה. העבודות נמשכו מ1927 עד 1933. גם עסק בהובלת חומרי בניה ששימשו לבניית בתים על הר הכרמל. כשנפטר ב13 לדצמבר 1934, חנה פתחה חנות מכולת בהדר הכרמל וגרה בדירה ממול לחנות ברחיוסף 11. חיה שהייתה בת 11 בלבד נאלצה להפסיק את לימודיה בבית הספר ועזרה לאמא לטפל באחיה הקטן דוד, בבית וגם בחנות.

סבא יצחק סבא יצחק פיין
Hana Borenstein and sisters חנה בורנשטיין עומדת באמצע עם אחיותיה לפני שעלתה לישראל

זאב

מאוחר יותר הכירה חיה את בעלה הראשון זאב פיין שעבד באותו הזמן במוסך. הם התחתנו ב??. במוסך היו גם עובדים בריטיים שבקשו להיות מוזמנים לחתונה, מכיוון שרצו לחוות חתונה יהודית. אבל זאב וחיה לא רצו בריטיים זרים בחתונה ולכן הכינו שתי הזמנות שונות. אחת לקרוביהםהזמנה שציינה את זמן החופה, והזמנה אחרת רק לבריטים שציינה את זמן קבלת קהל אחרי החופה. הבריטים כעסו שלא הזדמן להם להשתתף בחופה.

חיה קרפל חיה קרפל. כתוב מאחור “28/6/39 בשבילך זאב. חיה”

יצחק נולד בשנת 1944 ואראלה ב47. זאב וחיה עבדו וחסכו, עד שיכלו לקנות מניה בקואופרטיבים לתחבורה שחר[mfn]התאגיד נוצר בדצמבר 1947 מאיחוד של קואופרטיבחברוקואופרטיבמשמר המפרץשפעלו באזור חיפה. לאחר קום המדינה הוא התאחד עם אגד[/mfn]היום אגד[mfn] היום אגד חברה לתחבורה בעמ[/mfn] (שירותי חיפה רבתי) שהיתה חברה שיתופית, כך שזאב היה חבר בשחר עם זכויות מלאות. כשפרצה מלחמת השחרור ב1948 זאב עבד משרה מלאה כמכונאי של אגד במשך היום, ובלילה התנדב לשרת בהגנה. ביום לפני ערב פסח זאב נשלח ,עם חברו לעבודה, שרגא גודס זל, לחלץ אוטובוס שהתקלקל בכרמל. בדרך חזרה, הם נתקלו בקרב בין הכוחות של קאוקגי שבא לעזרת הערבים בחיפה לבין הכוחות של ההגנה גדוד 22 שנשלחו לעצור אותם. הם נכנסו לאמצע הקרב, נורו ונהרגו[mfn]מספרת אראלה בתו של זאב[/mfn]. חיה נותרה לבדה עם ילדיהיצחק בן 4 וחצי ואראלה בת 9 חודשים.

מימן - זאב, יצחק וחיה מימן – זאב, יצחק וחיה – יצחק בן 10 חודשים

ביום המחרת הערבים ברחו מחיפה. היהודים ניצחו, אבל היו ה24 הרוגים בקרבות. חיה הוזמנה לחדר גדול בבית ברח’ הנביאים, שם היו כל גופות ההרוגים ששכבו במיטות. קרובי משפחה באו לזהות את גופות יקיריהם. מכיון שהיה ערב פסח היו צריכים לקבור את המתים באותו יום. מסע ההלוויה עבר דרך רח’ הרצל, ואחר כך עלו לאוטובוסים לנסוע לבית הקברות ליד טירת הכרמל. בהלוויה השתתפו כל תושבי חיפה באותו זמן, כל מי שיכל. דודה ציפורה סיפרה שהלכה עם חיה בהלוויה ושישבה מאחורי חיה באוטובוס. עדיין היה מסוכן לנסוע דרך מרכז העיר. לא כל הערבים ברחו, ולא היה ברור אם אלה שנשארו ימשיכו להתנכל ליהיודים. אז האוטובוסים טיפסו להר הכרמל וירדו בכביש דרך הים, שעדיין לא היה סלול אל אזור טירת הכרמל[mfn]זכרון של רוני מסיפור של חיה[/mfn].

אותו ערב היה ערב פסח. סבה שלמה, אביו של זאב ואשתו ??? באו לדירה של חיה בקריות ??? וערכו סדר של פסח. חיה מספרת שקראו את ההגדה ובכו. חיה לא רצתה לחיות לבד בקריות עם שני ילדים קטנים וחזרה לחיות עם סבתא חנה ברח’ יוסף. מכיון שהיתה חברה מלאה באגד, וגם זאב נהרג בזמן שירותו באגד, חיה קבלה משכורת. (לבדוק עם אראלה)

יום אחד לפני ערב פסח ראיתי את אמא מתלבשת יפה. שאלתי אותה לאן היא הולכת אבל היא לא רצתה להגיד לי. מהתנהגותה הבנתי שיש פה משהו שדורש ברור נוסף, והתעקשתי. רק אז היא סיפרה לי על זאב. לפני כן לא ידעתי שהיתה נשואה לפני אבא שמחה. לא ידעתי שלך וליצחק יש אבא אחר.

מקורות

סבתא חנה נפטרה ב11.2.1954 השם הרשום בבית הקברות הוא בורנשטיין חנה ביילה, בת דוד, נולדה בפולין, נפטרה בתאריך ח׳ אדר א׳ ה׳ תשי״ד 11/02/1954

סבא יצחק נפטר ב13.12.1934 ורשום בבית הקברות הוא בורנשטיין יצחק אליעזר, נולד בפולין בג, נפטר בתאריך ז׳ טבת ה׳ תרצ״ה 13/12/1934

חיה נפטרה ב2013, רשומה בבית הקברות, קרפל חיה, בת יצחק, נולדה בפולין בתאריך 22/10/1921, עלתה לארץ בשנת 1925, נפטרה בתאריך כ״ג שבט ה׳ תשע״ג 03/02/2013, בת 92 לפטירתה